Envedder kijken voor aanstaande moeders

De zwangerschap is een bijzondere en kwetsbare periode. Als er problemen zijn, kan de aanstaande moeder stress ervaren en dat is niet goed voor de ontwikkeling van het (ongeboren) kindje. We willen de aanstaande moeders zo helpen dat haar kind een goede en kansrijke start kan maken.

Het team Moeders van Hoogeveen bestaat uit professionals en studenten. Het team werkt zoveel mogelijk samen met andere betrokken medische en sociale professionals, om zo samen de best mogelijke hulp te bieden aan de moeder en het (ongeboren) kindje. De hulp is vrijwillig en moeders stemmen vooraf in met deelname aan Moeders van Hoogeveen.

Ons doel is: een gezonde zwangerschap, een veilige hechting en een gezonde ontwikkeling van het kind.

Situatie beschreven door Social Work studenten

Stage in tijden van Corona

Wij, studenten/stagiaires van Moeders van Hoogeveen, zijn net 1,5 maand begonnen met onze jaar stage op het moment dat Corona uitbreekt in Nederland. Alles wat je verwacht van je stagejaar wordt ineens anders en dit vraagt aanpassingsvermogen en creatief denken, zowel van ons als van de moeders die wij begeleiden.

Midden in de Coronaperiode krijgen wij een casus waarbij veel acties in korte tijd noodzakelijk zijn. Naar kantoor gaan is niet mogelijk dus laat staan dat we op huisbezoek kunnen. Om toch het contact met de moeder te leggen maken we een Skype-account aan zodat we met de moeder kunnen Skypen. Vanuit onze eigen woonkamers proberen wij een onderlinge band op te bouwen, wat soms best lastig is door wegvallende verbindingen.

De situatie

Moeder (27), partner (27) en zoon (1) wonen tijdens de kennismaking nog in het Ouder-Kind huis en staan op het punt te verhuizen naar een zogenoemde ‘’satellietwoning’’.

Partner heeft om in de satellietwoning te wonen een briefadres nodig. Normaal gesproken is het niet heel moeilijk om dit te regelen, dan lopen we even langs bij de desbetreffende persoon. In tijden van corona is een op het oog heel simpel ding, niet zo simpel meer. Eerst moest er een afspraak worden gemaakt bij de gemeente, vanwege een verminderde bezetting was dit nog niet zo gemakkelijk. Daarnaast is er sprake van een taalbarrière omdat partner nog niet zo lang in Nederland verblijft, moeder is hoogzwanger en kan niet mee vanwege de coronamaatregelen. Naast een briefadres is er een apostillestempel nodig om het briefadres te mogen verlengen. 

Omdat er meerdere organisaties betrokken zijn bij dit gezin, is een goede samenwerking noodzakelijk. Eens per twee weken vindt er een multidisciplinair overleg plaats. Hierin bespreken we wat er nodig is en wie dat oppakt, in samenspraak met moeder.

In het verleden heeft moeder onder bewind gestaan, dit is toentertijd stopgezet omdat zij vertrok naar partner in het buitenland. Nu zij en haar partner in Nederland wonen en zij zwanger is van haar derde kindje, heeft moeder aangegeven het fijn te vinden om weer terug de bewindvoering in te gaan. Samen met de rechtenstudent van Moeders van Hoogeveen zijn we opzoek gegaan naar een geschikte bewindvoerder, hierbij hebben we rekening gehouden met de wensen van moeder. Toen er een geschikte bewindvoerder gevonden was heeft moeder eerst zelf contact gezocht met de bewindvoerder. Voor de bewindvoerder was het lastig om contact te krijgen met moeder, dit is passend bij de problematiek van moeder. Met toestemming van moeder hebben we contact opgenomen met de bewindvoerder om deze complexe casus toe te lichten en een afspraak gemaakt voor een telefonische intake.

Inmiddels zijn we gewend aan het werken met Skype-afspraken en huisbezoeken met de nodige voorzorgsmaatregelen.