De ARIJ helpt hulpverleners om ondersteuning beter af te stemmen op de omgeving van het kind

Het in gesprek brengen en beoordelen van de veiligheid in een gezin kan voor hulpverleners een uitdaging zijn. Yorneo benut daarom de Actuarieel Risicotaxatie Instrument voor Jeugdbescherming (ARIJ) om de veiligheid in een gezin op gestandaardiseerde wijze in beeld te brengen en toekomstige (on)veiligheid in te schatten.

Structurele aandacht voor veiligheid in een gezin past goed binnen de beweging ‘Oog op context’ van het Bestuurlijk Transformatie Akkoord (BTA). Met deze beweging wordt de ondersteuning beter afgestemd op de omgeving waarin het kind opgroeit. Anka Wagenaar, klinisch psycholoog bij Yorneo: “De ARIJ is een mooi instrument om de risico- en beschermende factoren naar voren te brengen. Het lijkt heel vanzelfsprekend om dit te doen, maar op deze manier blijven we bij Yorneo alert om de omgeving van het kind/de jongere in beeld te brengen. Op die manier kunnen we ook beter en eerder ketenpartners inschakelen wanneer extra hulp nodig is.”

Ontwikkeling ARIJ

In 2019 is Yorneo een pilot gestart in het werken met de ARIJ. Uit een eerste onderzoek blijkt dat hulpverleners de ARIJ als betrouwbaar en bruikbaar in de praktijk ervaren. Yorneo zet de ARIJ breed in en benut de uitkomsten van het onderzoek om de behandeling te evalueren.

De ARIJ is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Jeugdbescherming Regio Amsterdam, waarbij wetenschappelijke kennis en praktijkervaring zijn samengebracht. Het helpt om directe en toekomstige veiligheid in te schatten, te beoordelen welke hulp nodig is en monitort de voortgang en veiligheid.

Interesse in de ARIJ?
Bekijk hier meer informatie over de ARIJ of neem contact op met Anka Wagenaar via info@envedder.nl.