Themabijeenkomst Envedder: Stelsel in groei & Drentse Ambitie

Envedder is de groeibeweging voor onze Drentse Jeugd. Dat doen we samen. Daarom treffen we elkaar onder andere tijdens (online) themabijeenkomsten. Afgelopen 21 april vond onze eerste themabijeenkomst plaats van 2021.

Onder leiding van Robert Kleine, waarnemend voorzitter van het Algemeen Bestuurlijk overleg Jeugdhulpregio Drenthe, deelden de volgende gasten hun verhaal met ons. 

•    Aukje Hilderink, onderzoeker/adviseur AEF, presenteerde het AEF-onderzoek ‘Stelsel in groei’. 
•    Peer van der Helm lector residentiële jeugdzorg, Hogeschool Leiden deelde zijn bespiegelingen op dit rapport. 
•    De zorgmakelaars Bram Schipper en Inge Hoefsloot namen ons mee in de resultaten tot nu toe. 
•    Alinda Kloosterman, bestuurder van Cosis presenteerde ‘Van versnippering naar samenwerking’ (BTA Lijn F). Samenwerking tussen gemeenten, jeugdhulpaanbieders en onderwijs. 

Rapport Stelsel in groei

Aukje Hilderink presenteerde de conclusies en aanbevelingen in het rapport aan alle genodigden. Het volledige rapport is te vinden op onze website evenals de PowerPoint presentatie. Peer van der Helm nam ons mee in zijn bespiegelingen en gaf onder andere aan hoe belangrijk het is om vooral op macro niveau problemen op te lossen. Als armoede in gezinnen niet wordt aangepakt, als we niet kijken naar hoe ons onderwijs is ingericht, hoe we omgaan met huisvesting dan, hebben interventies binnen jeugdhulp niet altijd effect. 

Zorgmakelaars

De zorgmakelaars zetten zich in voor betere toegang tot jeugdhulp voor kinderen en gezinnen; een van de doelen waar we ons samen voor inzetten binnen Envedder. Bram Schippers en Inge Hoefsloot presenteerden tijdens de themabijeenkomst de resultaten die ze tot nu toe al hebben geboekt. Hun presentatie staat op de website van Envedder. 

Van versnippering naar samenwerking

Versterken van het gewone leven is een belangrijk uitgangspunt binnen de transformatiebeweging jeugd. Dit is dan ook onderdeel van de Drentse Ambitie binnen het Bestuurlijk Transformatie Akkoord Jeugd als het gaat om passend onderwijs. Alinda Kloosterman lichtte toe dat er met deze Drentse Ambitie een belangrijke eerste stap gezet is om elkaar nog beter te betrekken en om elkaar te vinden. Het leven van een kind beweegt zich op school, bij de sportvereniging, bij culturele activiteiten; alle onderwijsvelden en het voorliggend veld worden dan ook betrokken bij de Drentse Ambitie. Ook deze presentatie staat op de website van Envedder.