Samen voor het Jonge Kind: vroeg erbij en sneller de juiste hulp

In Samen voor het Jonge Kind werken Drentse jeugdzorgorganisaties samen om de zorg aan kinderen van 0 tot 6 jaar optimaal vorm te geven. Het vaste team wordt gevormd door gedragswetenschappers van Accare, Ambiq en Cosis. Daaromheen zit een schil van professionals vanuit andere organisaties. Er zijn teams actief in Emmen, Hoogeveen en Assen.

De leden van Samen voor het Jonge Kind komen maandelijks bijeen en bespreken casuïstiek, om zo tot de beste behandeling te komen. Elke professional bij één van de betrokken organisaties kan een casus inbrengen die een multidisciplinaire aanpak vraagt. Door kortere lijnen, betere afstemming en een integrale kijk op een casus kunnen we baby’s, dreumesen, peuters, kleuters én hun ouders sneller de juiste hulp bieden en mogelijk het hulpverleningstraject verkorten.

Juist bij jonge kinderen is het belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn als sprake is van gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden of interactieproblemen tussen ouders en kind. Soms zien we daarbij dat door onderliggende problemen bij ouders, zoals trauma of verslaving, een ingewikkeld samenspel ontstaat. De ontwikkeling van jonge kinderen gaat ontzettend snel en door zo vroeg als mogelijk bij te sturen kan escalatie voorkomen worden. In Samen voor het Jonge Kind werken professionals daarom samen met het doel problemen snel te signaleren en gelijk de juiste interventie te plegen (matched care). Geen lange carrière in de zorg op jonge leeftijd, maar goede afstemming en sneller doorpakken.

Daarbij bespreken de teams ook algemene thema’s, onderzoek en ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van jonge kinderen. Zo kunnen we de behandeling van jonge kinderen met haperingen in hun ontwikkeling steeds verder verbeteren.

Het streven is dat in de toekomst ook ouders en andere professionals contact op kunnen nemen met Samen voor het Jonge Kind voor consulatie en advies.

Meer weten?

Neem contact op via info@envedder.nl of stuur een mail naar onderstaande contactpersonen.

Cosis helpt mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking grip te krijgen op het leven.

Ambiq biedt behandeling en begeleiding aan kinderen en (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problematiek.

Accare biedt specialistische jeugdhulp op bijna 30 locaties in Noord- en Midden-Nederland.