Resultaatgericht met een gezin aan de slag. Hoe doe je dat in de praktijk?

We willen binnen Envedder, maar ook daar buiten, allemaal graag toewerken naar resultaten in ons werk. We willen graag dat een jongeren die thuis zit, weer naar school gaat. We willen graag dat ouders die opvoeden lastig vinden, oplossingen hiervoor vinden. We willen minder kinderen uit huis plaatsen. Kortom, we willen allemaal het beste resultaat voor het kind of de jongere zelf. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Wat moet je dan in je dagdagelijkse werk doen om dat te realiseren. Margriet Baanvinger van De Baander en Damaris de Jong van Zorginitiatief De Bosk leggen uit hoe zij dat doen.

Margriet: “Het vraagt er in ieder geval om dat je elke keer bijna opnieuw naar een situatie kijkt en je afvraagt is de hulp die we bieden nog de juiste? Situaties van gezinnen zijn namelijk dynamisch, dus waarom zou het product dat je biedt wel voor langere tijd hetzelfde zijn. Een van de ouders kan een andere baan hebben gekregen wat een heel positief effect kan hebben op het gezin. De kinderen ontwikkelen zich ook, simpelweg omdat ze opgroeien. Kortom, de gezinssituatie verandert steeds dus is het belangrijk om steeds opnieuw de vraag te stellen: doen we nog het juiste, werken we nog steeds toe naar het juiste resultaat.”

Damaris: “Ik heb zelf in onze eigen organisatie gezien wat het doet als je opnieuw naar een situatie kijkt. Een mooi voorbeeld vind ik nog steeds een jongere aan wie wij in de weekenden logeerzorg aanboden omdat zij thuis het weekend niet op een goede manier kon doorkomen. Op een gegeven moment zijn we opnieuw gaan kijken en natuurlijk ook in gesprek gegaan met het gezin. De vraag was hoe kunnen we op een andere manier, met een ander product, hetzelfde resultaat behalen. De jongere die bij ons logeerde is autistisch, de ouders hebben een eigen bedrijf en logeren was heel lang een prima oplossing. Maar toen we opnieuw in gesprek gingen en opnieuw zijn gaan kijken bleek dat de jongere inmiddels ook heel goed taken kon uitvoeren in de zaak van haar ouders. In bepaalde werkzaamheden was zij heel goed en de structuur van die taken gaf ook de rust die het gezin nodig had op een drukke zaterdag. We hebben dus in het gezin een nieuwe oplossing gevonden met hetzelfde en misschien wel een beter resultaat.”

Zowel Margriet en Damaris geven beide aan dat continu kijken en beoordelen of je nog het juiste doet energie kost, maar het doet recht aan de gezinnen die ze ondersteunen. Die gezinnen bevinden zich namelijk niet in een statische situatie, maar die ontwikkelen zich.