Opgroeien in de vertrouwde omgeving dankzij Buurtgezinnen

Vanaf september 2020 zijn Buurtgezinnen ook in gemeente Meppel van start gegaan. De bedoeling is dat kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen blijven opgroeien in hun eigen gezin. Buurtgezinnen wil met deze preventieve aanpak een bijdrage leveren aan het terugdringen van uithuisplaatsingen van kinderen.

Vertrouwde omgeving

Wethouder Henk ten Hulscher: “Met de aandacht, warmte en veiligheid van het gezin of de omgeving is een kind het meest geholpen. De beste jeugdhulp krijg je meestal thuis! Daarmee is ook de samenleving aan zet. Hoe bouwen we aan sterke gezinnen en stabiele relaties tussen ouders? Hoever willen wij gaan in ons streven naar het perfecte kind? Landelijk zijn er positieve ervaringen met buurtgezinnen die praktisch ondersteunen bij opvoedingsvragen. Zij helpen bijvoorbeeld alleenstaande moeders, mantelzorg- en vluchtelingengezinnen. Met een ‘tweede thuis’ - dichtbij hun gezin - moedigen we jongeren en ouders aan open te zijn over leuke en niet-leuke dingen. Zo kunnen we grotere problemen voorkomen en kunnen jongeren in hun vertrouwde omgeving van school en vrienden blijven.”

Hoe werkt het?

Gezinnen die overbelast zijn, worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Het vraaggezin en steungezin maken met een begeleider van Buurtgezinnen samen afspraken over de inhoud van de ondersteuning. Die ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook een vaste dag in de week naar school of het kinderdagverblijf brengen, meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen.

Meer weten?

Ga naar www.buurtgezinnen.nl of neem contact op met Geke Maes-van Buiten (coördinator Buurtgezinnen) of Karin Zinger (beleidsadviseur) via info@envedder.nl.