Envedder kijken: Op vrijdagavond naar een gastgezin

Het is vrijdagmiddag vijf uur als we worden gebeld. Het gaat niet goed met Eva (16), die al enige tijd bij Accare in behandeling is. Een ruzie tussen Eva en haar vader is hoog opgelopen. Zo hoog dat Eva niet meer naar huis wil, vertelt ze aan haar therapeut; ze is bang dat haar vader haar iets zal aandoen. Vader geeft ook aan niet meer voor zichzelf in te staan; de woede zit te hoog en hij heeft het gevoel dat zijn dochter alle grenzen te buiten gaat. Eva op haar beurt vindt dat ze niks mag en voelt geen vertrouwen meer tussen haar en haar vader.

De oude kijk op de situatie

Eva en haar vader kunnen het niet eens worden over een logeerplek in hun eigen sociale kring. Vader ziet het niet zitten dat Eva naar haar vriendje of beste vriendin gaat, Eva wil niet naar opa en oma. Een crisisopvangplek ligt dan voor de hand. Maar vindt Eva daar de rust die ze zo hard nodig heeft? Je verblijft daar tenslotte tussen andere jongeren die ook problemen hebben.

Envedder kijken

De therapeut stelt daarom een gastgezin voor. Eva en haar vader zien dat allebei zitten; een neutrale en huiselijke plek om op adem te komen. Op vrijdagmiddag om zes uur wordt het gastgezin gebeld met de vraag of het meisje van 16 een weekend mag komen logeren. Dat kan. Uiteindelijk is Eva drie weken gebleven, zodat ze zich volledig heeft kunnen focussen op zichzelf. 

‘Gewone leven’

Bij een gastgezin ben je letterlijk bij iemand thuis. Dat maakt ook dat het gewone leven gewoon door gaat. Op maandag weer naar school, net als anders met vriendinnen kunnen afspreken, en gewoon naar de sportclub.

Meer weten?

Op accare.nl/gastgezinnen vind je meer informatie over gastgezinnen bij Accare. 
Of kijk op www.pleegzorgdrenthe.nl voor relevante informatie. 

Omwille van de privacy is de naam van Eva gefingeerd.