Envedder kijken: Een oplossing op school in plaats van ambulant

December 2020

Bart is 11 jaar en gaat met veel plezier naar school. Tijdens sportlessen kan hij alleen niet meedoen in verband met zijn lichamelijke beperking. Hier heeft hij dan ook na schooltijd fysiotherapie voor. Toch zouden de ouders van Bart graag willen dat hun zoon mee zou kunnen doen aan de sportlessen op school. Hiervoor vragen ze ambulante ondersteuning aan. 

De oude kijk op de situatie

Normaal gesproken zou de consulent vanuit de gemeente vanuit de wet gaan kijken welke oplossing hierbij zou passen. Dus wat schrijft de wet voor als Bart ondanks zijn lichamelijke beperking aan de sportlessen op school wil deelnemen? Hierbij wordt de cliënt, de omgeving en hun behoeften vergeten en wordt er alleen maar gekeken naar wat de wet voorschrijft. Als we ‘Envedder kijken’, gebruiken we de omgekeerde toets. Met de omgekeerde toets wordt beoordeeld wat het beoogde effect is op de persoon en pas later wordt er gekeken of de oplossing tegen de wet ingaat of niet.

Envedder kijken

Door middel van de omgekeerde toets is de consulent van de gemeente Assen in gesprek gegaan met de ouders van Bart. De wens van de ouders is dat hun zoon op school kan blijven tijdens de sportlessen en zoveel mogelijk mee kan doen tijdens alle lessen.

Bart kan goed op een loopband lopen. Het gebruik van de loopband is dan ook onderdeel van zijn reguliere fysiotherapie behandeling. De ouders en de consulent zijn toen uitgekomen op de volgende oplossing: De gemeente schaft een loopband aan voor tijdens de sportlessen op school. Bart kan dan gewoon met zijn klas mee naar de gymles en gebruikt tijdens deze lessen de loopband. De fysiotherapeut komt ook naar de gymles. Dit betekent dat Bart na schooltijd niet meer naar de fysiotherapeut hoeft en vrije tijd heeft, net als zijn leeftijdsgenoten. Ook in die zin kan hij dan meedoen aan het ‘gewone’ leven.

Meer weten?

Opgroeien in een vertrouwde omgeving is de essentie achter het programma van het landelijk ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd. Wil je meer weten over hoe je het ‘gewone’ leven kunt versterken? Neem contact op met Peter Winkelman van het Landelijk Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd via info@voordejeugd.nl.